Teaterns historia

I Krokshult och Höckhult har sedan år 2000 spelats buskis. När Veine Sjöö skrev den första pjäsen 1999, kunde väl ingen tro att han så gott som varje år skulle komma att skriva en ny och att de varje år skulle komma att spelas, ett par av dem två år i följd. Alla pjäserna utspelar sig i en tänkt by med namnet Krokshult, en by som har mycket stora likheter med verklighetens Krokshult.

Varje pjäs har spelats i två delar om vardera cirka 50 till 55 minuters längd. Publiken har strömmat till varje gång. Med tanke på att uppsamlingsområdet är begränsat, så är den årliga publiksiffran på cirka 700 mer än bra. Handlingen utspelar sig hos Måns men även hos hans granne Knut, som i varje pjäs råkar bli mer eller mindre onykter, oftast mer.

Lite historik om de tio pjäserna:

#1 ”Den dumsnåle bonnen” (2000 & 2001)

Här möter vi för första gången den snåle Måns, som tillsammans med sin mycket ordentligare syster Cajsa äger en gård i Krokshult. Ett så kallat tilläggstestamente ska snart öppnas, och särskilt Måns är inriktad på att försöka göra goda gärningar eller bragder för att tilldömas arvet efter sin rike farbror. När testamentet öppnats bjuder det på en ordentlig överraskning för alla, särskilt för Måns, som förstår att han inte längre kan göra det som han hittills trott sig kunna. Dessutom får han en kusin på köpet. I slutet av pjäsen utspelar sig den totala solförmörkelsen 30/6 1954.

#2 ”Den gubben gick inte” (2002)

En inbilsk svenskamerikan förför pigan Ursula (Ursa) och spelar ett dubbelspel med en kvinnlig gäst där. Pigan ska köpa Cajsas gårdshalva, men de uttagna pengarna är plötsligt försvunna. Den kvinnliga gästen förför Måns och grannen Knut bränner upp en vinstlott för honom. När första boxningsmatchen mellan Floyd och Ingo äger rum (1959) blir den uppsatta radion mitt i matchen av misstag neddragen av Knuts argsinta hustru Ebba. Knut är i nyktert tillstånd så rädd för sin fru, att han i ett fall känner sig tvingad att gömma sig under Måns köksbord. Men han tar skadan igen ordentligt under tiden han är full.

#3 Mordförsöket i syjuntan” (2003)

Vem har en dag 1957 skjutit ett hagelskott rakt in i fönstret, där symötesföreningen sitter på insidan tillsammans med kyrkoherden? Ja gärningsmannen avslöjas till slut men länge är den oskyldige drängen hos Knut misstänkt. Pigan Ursula är kär i drängen men förlorar alla känslor för honom så länge hon är säker på hans skuld. Måns vill ikläda sig rollen som Cherlock Homes men tror sig sedan misstänkt och blir låtsassjuk. Eftersom ingen febertermometer hittas, får han ta den stora termometern till konserveringsapparaten. Under dramatiska omständigheter avslöjas den skyldige.

#4 ”Han ä te redit klok” (2004 & 2005)

Till gården kommer en dag 1961 två rymda ligister, varav den ene är tämligen osmart. När de får veta att Cajsa ska försöka hitta en skattkista i sjön Illern bestämmer den smarte att den ska de minsann komma över, även om Cajsa kanske måste dränkas på kuppen. Måns får ibland svår verk i magen och till slut åker han iväg med ambulans. På sjukhuset får han av misstag en spruta som gör honom helt tokig. Han rymmer, kommer hem men besöks av doktor Svagström som ger honom motgift. Ingen mer än Måns själv ser doktorn under besöker, varför alla tror att Måns fortfarande är galen. Ingen tror honom därför när han försöker tala om att Cajsa svävar i livsfara. Ett intimt besök hos Måns av en viss Stina, vars man är en farlig best, finns på ett ljudband som de två skurkarna kommer över. Att de två dessutom tror att Stina är en ko gör inte saken bättre. De har alltså en hållhake på Måns och vill därmed tvinga honom att sluta upp med sina beskyllningar på dem. Men bandet gör att de två faller på eget grepp. Det visar sig också att den osmarte råkat rymma den dag han ändå skulle bli fri. Han heter Pelle Kleptoman (ett taget namn) och stannar kvar som dräng på gården.

#5 ”Så kan det gå när inte lyset är på” (2006)

Att göra barn i mörklagda utrymmen kan ibland göra det svårt att fastställa vem som är barnets fader. Det är vad som hänt en gång för några årtionden sedan, när Emil Carlsson söp Kalle Roos under bordet och smög in till Cajsa i hennes mörka rum. Nu 1962 är Emil tvungen att avslöja saken för Kalle, eftersom Kalles och Cajsas son Rutger vill gifta sig med Tora-Bettan, som Emil är far till. Hur ska man hindra halvsyskonen från att träffas? Jo man försöker lura in och låsa om Tora-Bettan längst upp i det så kallade brandtornen. Dock kommer en annan person dit, och än en gång upprepas förväxlingen i det mörka rummet. Att historien får ett lyckligt slut beror på att Cajsa gör vissa avslöjanden.

#6 ”Knarket i sockerkakan” (2007)

Visserligen kan man tycka att ett knark som för tillfället förvandlar en vuxen människas psyke till vad hon var som liten kan vara en ”snäll” drog, men ändå tas både ämnet och det enda receptet bort i slutet av den här pjäsen, som utspelar sig 1963. Men under handlingens gång hinner drogen ställa till med mycket, bland annat äter fyra personer upp en sockerkaka med ämnet och går då verkligen i barndom. Undre världen är inblandad och den rätta skurken åker dit.

#7 ”Blir det nåt bröllop på lördag” (2008)

På sommaren 1964 flyr en viss Gunver med sin dotter Linda och hamnar hos Måns i Krokshult. Hon säger sig vara rädd för att bli mördad av sin exman. Hennes mycket fogliga dotter visar sig dock vara ganska spydig när mamman inte är med. Olle Roos ska gifta sig med Cajsa men plötsligt tror Cajsa att han varit med Gunver på höskullen. Gunver är väldigt lik Gunwer Bergkvist och alla tror att det är hon, men eftersom hon saknar sångröst kommer det ju att bli besvärligt för henne att hålla sitt löfte om att sjunga på bröllopet. I verkligheten är det den flicktokige Pelle som varit på höskullen, men eftersom Olle kommer in i köket höbeströdd från ett arbete, blir Cajsa än mer säker på sin sak. När så Lindas far dyker upp, visar det sig att även han tror sig löpa risk för att bli mördad, fast av sin exfru. Men till allas förvåning löser Linda problemet och visar att ingen av föräldrarna har några planer på mord. Att Gunver inte är Guner Berkvist avslöjas dock av grannen Ebba Knutsson.

#8 ”När Knuttes utedass försvann” (2009)

Cajsa har under sin bröllopsresa 1964 gått med på en vadhållning. Hon ska resa hem och med ett visst försprång hålla sig osedd fram till en viss tidpunkt. Intelligenssnobben Napinsa Kolk och hennes betjänt Morgan har fått upp spåret efter Cajsa och ska nu lur folket på Knuts gård, där de vet att Cajsa ska gömma sig. En vattenflaska ska de två hemligen placera i Knuts hus, och sedan ska de påstå att flaskan innehåller det explosiva ämnet nitroglycerin. På det viset tänker de skrämma ut folket och själva få fria händer att leta efter Cajsa. Nu är det bara det, att Morgan hela tiden trott att flaskan innehåller sprängämnet och därför hämtat en med äkta vara efter att glömt att få med sig vattenflaskan hemifrån. Detta gör ju att helt andra saker så småningom händer än vad de två planerat.

#9 ”Vem lurar vem i Småland” (2010)

Genom att Knut lurats in bland främmande människor i Norrköping, tryckts ner i en soffa av en storvuxen kvinna och i den situationen blivit fotograferad, har han blivit offer för en utpressning. Eftersom respekten för frun Ebba är stor, så gäller det att till varje pris få tag i fotot eller på annat sätt klara sig ur situationen. Han försöker lura utpressarligan att han inte äger några tillgångar, att han är en fattig dräng och att det istället är drängen Pelle som äger gården. Naturligtvis klarar inte Knut ut saken, och när Ebba får veta men ännu inte fått veta allt, är det ganska stor risk att han blir sönderslagen av Ebbas brödkavel.

#10 ”Det sagolika äventyret” (2011)

Den ordentliga Cindi hålls i schack av sina två halvsystrar och förmyndare elaka Lea och jönsiga Jönsa. Men myndighetsdagen närmar sig snabbt och då ska en kvarvarande del av moderns arv fördelas lika mellan de tre. Det vill säga utifall inte någon av dem lyckas lista ut var ett skrin finns innan de tre beseglade breven är öppnade. Eftersom skrinets plats bestäms av alla tre brevens uppgifter tycks ju detta vara omöjligt. Lea inbillar Knut att Cindi är livsfarlig, vilket får Cindi att ofrivilligt skrämma slag på honom. Förutom kampen om arvet är de tre inbegripna i en annan tävling. Alla tre tänker nämligen skicka in en var sin novell till en tävling, men Cindi hindras av sina plågoandar i sista stund. Då hoppar drängen Snorre Peter Nicklas Dickson van Dick in i handlingen. Han slänger sig på en cykel för att ta Cindis skrift till uppsamlingen klockan tolv på natten. På Cindis myndighetsdag får allt sin upplösning. Namnet Cindi har egentligen inget med namnet Cinderella att göra, men både det och en del andra saker i pjäsen påminner om en mycket känd saga.